Translate

середа, 5 червня 2019 р.

В Україні випустили електронну гривню!

Картинки по запросу е-гривня


У НБУ повідомили, що завершили пілотний проект, який був розроблений з метою запровадження так званої е-гривні.

А-Банк UA



Фахівці Національного банку України активно розробляють нові економічні інструменти, які, на їхню думку, повинні позитивно вплинути на подальший розвиток фінансового сектору української економіки.
Е-гривня – один із таких інструментів. Ідея запуску валютної одиниці в цифровому форматі була озвучена близько двох років тому. Українські фахівці розпочали дослідження міжнародного досвіду і розробляти відповідні рішення, щоб валютна одиниця могла повноцінно функціонувати.
Як підкреслили в НБУ, «в 2018 році запустили розширений пілотний проект «електронна гривня». Потрібно було на практиці зробити аналіз можливостей нового інструменту і зрозуміти реакцію громадян».
Представник Нацбанку Олександр Яблунівський розповів, що не потрібно плутати цифрову грошову одиницю центробанків з криптовалютою. «Це різні речі. Електронна гривня може бути розроблена як на децентралізованій, так і на централізованій основі. Все залежить від вибору цільової моделі»,– підкреслив Яблунівський.
"Наше дослідження дало нам не тільки практичний досвід, але і поставило перед Національним банком нові запитання. Яким буде вплив цього інструменту на екосистему платіжного ринку? Чи буде достатній попит на е-гривню з боку користувачів, торговців  та учасників ринку? Яка технологія має використовуватися? Яким має бути рівень анонімності транзакцій з е-гривнею ? Сьогодні точних відповідей на ці запитання не маємо не лише ми, але й інші центробанки світу", – прокоментував результати пілотного проекту заступник Голови Національного банку Сергій Холод.

Він додав, що Національний банк продовжить вивчати можливість випуску е-гривні, зважаючи на отримані результати проекту, сучасні потреби фінансового ринку і потенційний розвиток економіки.
У рамках дослідження світових тенденцій буде продовжена співпраця та обмін досвідом з центральними банками і міжнародними фінансовими організаціями щодо цифрових валют. Разом з учасниками українського платіжного ринку далі опрацьовуватимуться цільові бізнес-моделі е-гривні.



джерело: НБУ