Translate

четвер, 8 жовтня 2020 р.

Вже не "російський суп": борщ офіційно став українським (ВІДЕО)

 



Приготування українського борщу увійде до переліку нематеріальної культурної спадщини країни.Культуру приготування українського борщу  
внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. 



Про те, що це означає, а також, із яких інгредієнтів має бути борщ, аби його визнали українським, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.



З селерою, фенхелем, квашеною капустою, копченою качкою та буряковим квасом. І обов'язково — на вогні. Цей рецепт борщу шеф-кухар Олександр Якутов розробляв самостійно. Каже, експериментував, поки не зробив смак страви насиченішим. 

"Ми граємося з нашим борщем, з українським, в історію трошки з якимось яскравим смаком, трохи Азії додаємо. Тобто, щоб це був насичений яскравий смак", — розповідає він.

В сою чергу, шеф-кухар Євген Клопотенко об'їхав майже всю країну у пошуках ідеального борщу. І тепер каже: назвати один, класичний вид цієї страви, просто неможливо. В кожному регіоні додають свої інгредієнти. 

"Або м'ясний бульйон на курці, або м'ясний бульйон на свинині, або на яловичині, або на овочах, або на буряках, або з грибами, або з квасолею, або без квасолі, або з квашеною капустою, або зі звичайною капустою, або з буряком білим, або з буряком червоним", — ділиться він.


Попри те, що борщ в Україні готують уже понад тисячу років, на офіційному рівні це ніяк не було визнано. Тому деякі заклади за кордоном не цуралися називати його "російським супом"


Торік фото саме з такою назвою в закладі харчування в Любляні обурило багатьох українців. Вони виступили на підтримку національної страви. І започаткували флешмоб із хештегом "Борщ — наш".

 Багато господинь у соцмережах ділилися своїми рецептами. А тепер культуру приготування борщу таки внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. 

"Наша національна страва — борщ. І це знаю не тільки я, це визнана державою страва", — зазначає Марина Соботюк, заступниця голови ГО "Інститут культури України".


З яких інгредієнтів має складатися справжній український борщ? Євген Клопотенко каже: головне — винахідливість господині. Адже саме культура приготування стала елементом спадщини. Але про кілька основних компонентів все ж таки забувати не варто. 




"По-перше, це насичений буряковий смак. Номер два — в кожному борщі ми завжди хочемо, щоб він був трішки солодкуватим, тому додаємо цукор, або мед — у різних регіонах ми додаємо різні солодкі елементи.

Дуже важлико використовувати пункт номер 3 — це піч або духовка. Якщо готуєш в печі, борщ стає більш густим, більш сильним", — розкриває секрети шеф-кухар.

Те, що в Україні борщ визнали елементом культурної спадщини, добре, кажуть експерти. Однак на досягнутому зупинятися не планують. Наступний етап — щоби борщ визнало нематеріальним надбанням і ЮНЕСКО. 


Нагадаємо, що на Росії, 
спалахнула страшна пожежа на військових складах (ВІДЕО).