Готуємо шпундру — фірмову страву з Полтавщини, яку смакували герої «Енеїди» Котляревського
1. Візьміть 300-500 г свинини, поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть до смаку. Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці та 1 ст. л. соняшникової олії.
Одну цибулину наріжте півкільцями, а 3 зубчики часнику притисніть плоскою стороною леза ножа. Викладіть свинину на деко разом із цибулею й часником, запікайте при 180 градусах 40 хвилин. Коли готове м'ясо трохи охолоне, наріжте його на більш дрібні шматочки.
3 невеликі буряки добре помийте та запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру. Цей процес можна об'єднати із запіканням м'яса. У такому випадку м'ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.
Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями і перекладіть у сотейник або миску. Додайте 1 ст. л. оцту та залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками.
Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла, додайте натерті два томати. Додайте 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть до смаку. На іншій пательні обсмажте цибулю 1-2 хвилини.
У пательню до томатів додайте нарізане шматочками м'ясо та обсмажену цибулю, а також буряк.
Візьміть 2 ст. л. сметани, розведіть 50 г води і влийте до м'яса та буряку. Тушкуйте 5 хвилин. При подачі додайте до шпундри терті 1-2 ст. л. білого хрону та гілочки чебрецю.
Смачного! 