Translate

четвер, 22 травня 2025 р.

Шпундра - страва з Полтавщини

 


Готуємо шпундру — фірмову страву з Полтавщини, яку смакували герої «Енеїди» Котляревського

🤤
Отже, для приготування шпундри знадобиться:
🥩 300-500 г свинячого ошийка
🍅 2 томати та 3 буряки
🧅 2 цибулини
🧄 3 зубчики часнику
🥄 1 ст. л. оцту та 1 ст. л. соняшникової олії
🧈 50 г вершкового масла
🥛 3 ст. л. сметани
🌾 2 ст. л. борошна
🌱 5 гілочок чебрецю, 1 ч. л. солодкої гірчиці та 2 ст. л. білого хрону
А тепер до приготування!
👉🏻 1. Візьміть 300-500 г свинини, поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть до смаку. Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці та 1 ст. л. соняшникової олії.
👉🏻 Одну цибулину наріжте півкільцями, а 3 зубчики часнику притисніть плоскою стороною леза ножа. Викладіть свинину на деко разом із цибулею й часником, запікайте при 180 градусах 40 хвилин. Коли готове м'ясо трохи охолоне, наріжте його на більш дрібні шматочки.
👉🏻 3 невеликі буряки добре помийте та запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру. Цей процес можна об'єднати із запіканням м'яса. У такому випадку м'ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.

👉🏻 Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями і перекладіть у сотейник або миску. Додайте 1 ст. л. оцту та залийте водою так, щоб вода повністю покривала буряк. Залиште на 40 хвилин. Другу цибулину наріжте дрібними кубиками.
👉🏻 Розігрійте велику пательню з 40 г вершкового масла, додайте натерті два томати. Додайте 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть до смаку. На іншій пательні обсмажте цибулю 1-2 хвилини.
👉🏻 У пательню до томатів додайте нарізане шматочками м'ясо та обсмажену цибулю, а також буряк.
👉🏻 Візьміть 2 ст. л. сметани, розведіть 50 г води і влийте до м'яса та буряку. Тушкуйте 5 хвилин. При подачі додайте до шпундри терті 1-2 ст. л. білого хрону та гілочки чебрецю.
Смачного! ☺️

LABUBU

КРАЩИХ НЕ ЗНАЙТИ!