Translate

вівторок, 11 червня 2019 р.

Півтора десятка жителів Кемеровської області просили у Канади притулку через екологічну катастрофу. Трюдо їм відповів (ВІДЕО)



Жителі Кисельовська Кемеровської області РФ попросили Джастіна Трюдо про надання притулку через зміни клімату.

Канада зможе розглянути питання про надання статусу біженців жителям Кисельовська з Кемеровської області, який попросив про це прем'єр-міністра Джастіна Трюдо, тільки після їхнього від'їзду з Росії. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на прес-службу міністерства громадянства та імміграції Канади.

9 червня півтора десятка жителів Кисельовська записали відкрите звернення до Джастіну Трюдо і генсеку ООН Антоніо Гутерріш з проханням надати статус біженця в північноамериканській країні і розмістили його на YouTube. Лист з аналогічним вмістом відправили також в посольство.

"Ми змушені жити в умовах екологічного лиха, поруч з розрізами, на яких постійно проводять вибухи ... Власники вугільних підприємств ніяк не компенсують збиток, що наноситься жителям в процесі відкритого видобутку вугілля. Багато наших чиновники, які повинні стежити за безпекою навколишнього середовища, стають на бік вугільників, захищають їх інтереси, а не інтереси дітей, які живуть біля підніжжя відвалів ", - кажуть жителі в зверненні.

За словами жителів міста, через активну видобутку вугілля серед місцевого населення збільшилася кількість онкохворих. Діти перестали гуляти на вулиці через брудне повітря. Взимку в регіоні випав чорний сніг.
Останньою краплею стали підземні пожежі, один з яких трапився 4 червня. Через сильне задимлення багатьом сім'ям довелося залишити свої будинки.

"Ми втомилися чекати змін. Вони якщо і є, то тільки в гіршу сторону ... Якщо це нам не може дати Російська Федерація, значить ми будемо шукати можливість жити в інших країнах, де людей більше цінують ... Ми вибрали Канаду тому, що там схожий з нашим регіоном клімат. Щоб потім не говорили, що ми просто захотіли перебратися в теплі країни. Нам не важливо куди, головне, щоб в 100 метрах від будинку не було розрізу ", - зазначив ініціатор звернення Віталій Шестаков.



Уряд Канади повідомило, що питання про переселення в Канаду можна розглянути, тільки якщо жителі Кисельовська є біженцями за Конвенцією, як це визначено в Законі про імміграцію та захист біженців. Біженець, згідно з Конвенцією - це особа, яка знаходиться за межами своєї країни і з-за обґрунтованого страху переслідування не бажає в неї повертатися. В уряді Канади пояснили, що переслідування може бути через расову приналежність, релігії, національності, належності до певної соціальної групи або політичних переконань. При цьому рішення про статус біженця через зміни клімату, про який у своєму зверненні заявили жителі Кисельовська, приймається на індивідуальній основі, додали в міністерстві Канади.

Чиновники Кемеровської області РФ, яким губернатор регіону Сергій Цивільов доручив зустрітися з городянами, попросив притулку у прем'єр-міністра Канади, повідомили, що екологічні проблеми в місті Кисельовську швидко вирішити не вдасться. За інформацією чиновників, місто практично стоїть на вугільних розрізах.

джерело